Filmy Terezie Lexové a Tomáše Rachunka odhalují budoucnost jídla
Vytvořeno: 23. 6. 2021 od Ateliér produktového designu

 Krátké filmy, nyní již absolventů Ateliéru produktového designu UMPRUM, Parametric Terezie Lexové a Mycophyta Tomáše Rachunka, ukazují futuristické vize budoucnosti. Iniciátorem jejich vzniku a spolupráce je společnost McDonald’s, která chce jejich prostřednictvím upozornit na důležitost udržitelného přístupu k životnímu prostředí, a to s ohledem na budoucnost naši i planety Země.

 Dva krátké vizionářské filmy Mycophyta a Parametric vznikly již v roce 2018, kdy na UMPRUM přišla s kreativním zadáním na workshop pro studenty společnost McDonald’s. „Spolupracím s komerčními subjekty se naše škola nebrání, právě naopak. Spojování uměleckého a průmyslového světa s komerční sférou je zajímavým tvůrčím procesem, kterým může našim studentům hodně dát,“ říká Michal Froněk, vedoucí Ateliéru produktového designu na UMPRUM, a dodává „Je skvělé, když vidíte, jak akademická sféra může ovlivnit tu komerční a korporátní. V případě této spolupráce se navíc jednalo o zajímavý tvůrčí proces, protože zadání bylo možné různě ohýbat a přizpůsobovat a každý student jej tak mohl zpracovat po vlastní ose.“ Spolupráci cení i Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace McDonald’s ČR a SK, která říká „Ze spolupráce se studenty UMPRUM jsme nadšení, stejně jako z jejich motivů a filmů jako takových. Díky zapojení nadaných nadšených mladých lidí vznikly nádherné, a především vysoce kreativní a kvalitně zpracované futuristické filmy a my jsme moc rádi, že je konečně můžeme představit široké veřejnosti.“


Několik námětů, dva filmy

 Do workshopu na téma budoucnost jídla bylo zapojeno více studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, ke zfilmování však byly vybrány ideje dvě. Ta Terezie Lexové se zaměřila na podobu chuti. Ve svém tvůrčí procesu se nechala inspirovat nápojovými a jídelními automaty, které budou dle její vize v budoucnu schopné připravovat jídla přesně na míru, co se poměru chuti, tvaru, barvy, konzistence, množství i obsažených živin a prospěšných látek týče. Výsledkem bude nejen zdravé stravování, ale i konec s plýtváním jídlem a všudypřítomnými obaly „Má idea rychlého jídla budoucnosti, které je vyrobeno stroji, je založená na automatickém generování jeho finálního tvaru. Jídlo na základě vámi požadovaných chutí bude vždy vypadat tak, jak opravdu chutná, a to pomocí matematiky a parametrických rovnic. V konečném důsledku je tak můj koncept hodně o vizualizaci chutí, bezobalovost je pak další přidanou hodnotou,“ vysvětluje Terezie Lexová. Druhá vybraná vize je Tomáše Rachunka, která se ve velké míře opírá o přírodu a houby. Jeho ideou je, že houby se jednou budou starat o lidský organismus, budou lidem dodávat vše, co potřebují a zároveň je budou čistit od škodlivin z jídla, které do něj pronikly prostřednictvím zemědělství za používání znečištěných podzemních vod. „Houby jsou naše budoucnost. V současnosti inspirují houbová mycelia a plodnice designéry po celém světě. Ti implementují jejich vlastnosti například do architektury nebo produktového a oděvního designu. Třeba tak Češi, jako jedni z největších sběratelů a konzumentů hub, stanou na prahu nového objevu inspirovaného právě tímto dokumentem,“ říká Tomáš Rachunek.

 

 Práci studentů zaštítila nejenom Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, ale i zmíněný designér Michal Froněk, který byl studentům coby vedoucí ateliéru rádcem a dohlížel na tvůrčí procesy. Futuristické vize studentů byly natolik zajímavé, že se do projektu zapojila společnost Amazing Company, jejíž zástupci je převedli do kreativních idejí, z nichž následně vytvořili konkrétní náměty jejich filmového zpracování a scénáře obou krátkých filmů. Režisérem obou videí je student FAMU Jakub Jirásek „Bavilo mě se do detailu zamýšlet nad podobou budoucnosti a zároveň reflektovat hrozby současnosti s určitým ironickým odstupem, který žánr těchto krátkých dokumentů nabízí.“

 
Filmy jsou napojeny na kampaň Naše protože, která nabádá k šetrnému přístupu k přírodě a planetě Zemi.