17.–28. 9. 2025
Brussels Design September, Prague House, Brusel, Belgie
Jak chutná design? Proč jej vnímat také chutí, dotekem a rituálem? Výstava Savour Ateliéru produktového designu UMPRUM, uvedená v rámci festivalu Brussels Design September, reaguje na současné potřeby stolování. Nabízí výběr projektů, které spojuje téma gastronomie jako smyslového prožitku, kulturního sdílení i poctivého řemesla.
V Pražském domě v Bruselu se představí výběr semestrálních projektů a diplomových prací, které vznikaly pod vedením Michala Froňka a Jana Němečka ve spolupráci s českými sklárnami Bomma, Květná 1794 a restauracemi Ambiente. Studující ve svých návrzích akcentují nejen tradici, kvalitu zpracování, ale i současné potřeby gastronomického provozu a stolování.
Hlavním tématem bylo nápojové sklo. Představeny budou dva samostatné projekty – pivní půllitry vznikající ve spolupráci se sklárnou Bomma a podniky Ambiente a nápojové sklo inspirované velmi úspěšnou československou expozicí na EXPO 58 v Bruselu, která se stala symbolem poválečného modernistického přístupu k řemeslu a designu. Tato kolekce vznikala ve spolupráci se sklárnou Květná 1794. Návštěvníci se budou moci seznámit nejen s prototypy zahrnujícími koncepční modely, ale i realizacemi a celým procesem navrhování. Prostřednictvím skic a inspiračních materiálů si budou moci lépe představit, jak mladí designéři navazují na dědictví českého sklářství a pokračují v tradici s přihlédnutím na současné potřeby a estetiku. Jejich práce doplňuje nejnovější kolekce nápojového skla Alchymist určeného pro restauraci Štangl, jejímiž autory jsou Michal Froněk s Janem Němečkem.
Kurátoři kromě samotných studentských projektů do expozice zahrnuli také výběr z významných kolekcí sklárny Květná 1794 či ukázku ikonického pivního skla navrženého předními českými skláři a designéry. Záběry z provozu manufaktur Bomma a Květná 1794 dokreslí, o jak jedinečnou a náročnou práci se jedná.
Součástí výstavy jsou i dva pozoruhodné diplomové projekty studentů Jana Lechnera a Iva Jedličky. Jan Lechner pro vinárnu Bokovka navrhl systém sofistikovaného osvětlení L316, který vizuálně ladí s historickou budovou, ve které sídlí. Přínosné je jeho využití také ve venkovních prostorách či regulace intenzity a směru osvětlení.
Experimentální projekt Cooking the Craft Iva Jedličky přesahuje tradiční pojetí designu. Autor při tvorbě stolního nádobí k materiálu přistupoval podobně jako při vaření a vycházel z procesů zpracování surovin. Myšlenku propojení designu a vaření dotáhl k dokonalosti prostřednictvím spolupráce se vzdělávací platformou UM. Společně s kreativním šéfkuchařem Františkem Skopcem vytvořili několikachodové menu reflektující principy použité při navrhování nádobí.
Výstava Savour je pozvánkou k tomu, abychom se na design nejen dívali, ale skutečně jej „vychutnali“ – v jeho detailu, haptice i kontextu každodenních rituálů. V Pražském domě v Bruselu ji bude možné navštívit až do 28. září.
Pedagogické vedení: Michal Froněk, Jan Němeček
Kurátoři: Theodor Hozák, Šimon Bečvář, Aneta Kůšová, Matouš Abraham
Vystavující: Matouš Abraham, Sofia Artemeva, Šimon Bečvář, Lucie Belačíková, Laura Beretová, Tereza Bláhová, Petr Brancuský, Vincent Didunyk, Veronika Fejtová, Tereza Horičková, Theodor Hozák, Miloslav Chytil, Jan Jaroš, Ivo Jedlička, Klára Keiswerttová, Denis Koutník, Natália Krišťáková, Jáchym Kubů, Aneta Kůšová, Jan Lechner, Mikuláš Procházka, Anna Rohde, Nikola Samcová
Grafika: Kateřina Pravdová